• te huur Apeldoorn

Apeldoorn ‘de Vlijtse Kade’

De Vlijtse Kade
Vlijtsekade, Apeldoorn

Project informatie:
-Plaats: Apeldoorn
-Adres: Vlijtsekade
-Project: De Vlijtse Kade
-Type opdracht: Verwerving, concept, ontwerp en verhuur
-Programma wonen: 3 patiowoningen en 1 kadewoning
-Opdrachtgever: Ontwikkeling en risico voor eigen rekening
-Architect: AWG architecten uit Antwerpen
-Bouwer:Bouwbedrijf van den Berg
-Start bouw: 2013
-Oplevering: 2014

Een vervallen, in onbruik geraakte havenloods aan het Apeldoorns Kanaal in het centrum van Apeldoorn is gerenoveerd en herbestemd.

AWG architecten uit Antwerpen ontwierp in loods de Vlijt drie patiowoningen en een kadewoning. Oorspronkelijke details werden zo veel mogelijk bewaard en in ere hersteld; nieuwe toevoegingen werden gemaakt om de loods niet alleen functioneel, maar ook stedenbouwkundig-architectonisch een tweede leven te geven.

Havenloods de Vlijt is een beeldbepalend historisch pand aan de Vlijtsekade in Apeldoorn en maakte deel uit van een reeks directeurswoningen, loodsen en fabrieken aan het uit de 19e eeuw stammende Apeldoorns Kanaal. Binnen de grootschalige herontwikkeling van de kanaalzone in Apeldoorn werd in 2012 gestart met de uitvoering van de eerste fase van het project Vlijtsekade.
Door de nieuwbouw van woningen dreigde de loods stedenbouwkundig weg te vallen. Daarom werd binnen het industriële karakter van de loods een grijs sheddak met daklichten op het pand geplaatst: een herinnering aan dat wat nooit bestaan heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oost-, zuid- en westgevel werden gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke gevelankers, hijsbalken, ladders, lateien en hoeklijnen behouden bleven. De bestaande houten kozijnen werden vervangen door kozijnen met een gelijke raamverdeling en ranke profilering. Alle kozijnen en details zijn in eenzelfde zwartbruine kleur geschilderd.

De loods is opgebouwd uit acht nagenoeg gelijke traveeën van drie meter. Op basis hiervan zijn vier noord-zuid georiënteerde woningen van steeds twee traveeën breed ontworpen. Het concept voor de architectuur is gebaseerd op de begrippen licht, lucht en ruimte.